Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona 13.2. puolittaa lihan ja maidon kulutuksensa vuoteen 2025 mennessä. Helsinki tarjoaa ruokaa päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla, sairaaloissa, palvelutaloissa ja tehostetussa palveluasumisessa. Arvion mukaan joka sadas pääkaupungissa syötävä ateria kulkee Helsingin kaupungin kautta.
Suomalaiset kuluttavat tällä hetkellä runsaat 80 kg lihaa, yli 150 litraa maitotuotteita ja 25 kg juustoa vuodessa. Vuonna 1970 lihan kulutus oli vajaa 45 kg vuodessa.
Kaupungin päätöksen jälkeen erityisesti kokoomuslaiset valtuutetut ovat olleet huolissaan vanhusten ravitsemuksesta. Lihan tarjonnan vähenemisen pelätään pitävän vanhukset nälässä ja aliravittuina. Näin ei tietenkään ole käymässä.
Ensinnäkin lihan kulutuksen puolittaminen tarkoittaa keskimäärin paluuta 1970-luvulle. Kyllä silloin lihaa syötiin, mutta suhteessa vähemmän eikä ehkä joka aterialla. Ei silti nälässä eletty.
Toiseksi täysin vegaaninenkin ruokavalio sopii niin vanhuksille kuin kaikille muillekin. Ravintosuositusten mukaan ikääntyneille on erityisen tärkeää saada riittävästi proteiinia. Sitä on täysin mahdollista saada esimerkiksi papuvalmisteista ja soijamaidosta. Ateriakokonaisuudet on vain osattava valita ja valmistaa oikein.
Kolmanneksi on ilmeistä, ettei tässä lihankulutuksen vähentämisessä tulla painottamaan iäkkäiden aterioita. Lapsille ja nuorille on helpompi opettaa uusia makuja ja ruokia, siksi muutos painottuu heihin ja työpaikkaruokailuun. On selvää, että varsinkin muistisairaille on ruoan maistuvuus ja tuttuus erityisen tärkeää. Näin ollen heille tullaan kyllä tarjoamaan liha-aterioitakin. Punaisen lihan rinnalla voidaan lisätä kalan ja proteiinipitoisten kasvisten käyttöä – mikä on myös terveellisempää. Ketään ei tulla pakottamaan vaihtamaan kahvimaitoaan kaurakermaan.
Minä pidän kaupungin päätöstä todella tervetulleena ja oikeana. Lihan kulutuksen vähentäminen on tärkeimpiä keinoja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ja tämä taas on ihmiskunnan kohtalon kysymys. Minä syön aikanaan hoivakodissa mielelläni vegaanisia sieni-kaalikääryleitä, tomaatti-härkis-pastaa ja tofurisottoa. Kunhan ne on maustettu riittävästi.