Vammaispalvelulain mukaan vaikeavammaisille on järjestettävä riittävät kuljetuspalvelut. Työ- ja opiskelumatkojen lisäksi tarjotaan vähintään 18 edestakaista matkaa kuukaudessa. Helsingissä toimii keskitetty matkapalvelu, josta kyydin voi tilata. Suurin osa matkoista tehdään ns. inva-autoilla, ja osa matkoista yhdistellään muiden matkustajien kanssa.
Matkapalvelun käytössä on ollut merkittäviä ongelmia. Erityisesti nämä ovat korostuneet, kun suurin osa myös näkövammaisista velvoitettiin käyttämään keskitettyä matkapalvelua.
Palvelu toimii hyvin, kun tietää etukäteen milloin haluaa lähteä ja ennen kaikkea milloin haluaa paluukyydin. Tällöin auto tulee vähintään viiden minuutin tarkkuudella. Sen sijaan jos haluaa tilata kyydin spontaanisti kuljetustarpeen syntyessä, on viive pääsääntöisesti 40 minuuttia. Tämä on täysin kohtuuton odotusaika sekä huonosti liikkuvalle (kaikkialla ei voi istua) että näkövammaiselle (turvattomuus vieraassa ympäristössä).
Suurimmat vaikeudet kohtaavat niitä työssäkäyviä vammaisia, joilla on epäsäännöllinen työ. Jos työhön liittyy kotikäyntejä tai asiakastapaamisia, ei tapaamisen jälkeen voi jäädä kenenkään kotiin tai toimistoon odottamaan 40 minuuttia kyytiä. Myös muusikon on tosi vaikeaa jäädä myöhään illalla keikan jälkeen odottamaan kuljetusta. Eikä luottamustehtävissäkään yleensä tiedä milloin kokous päättyy.
Tällä hetkellä vaikeavammainen voi Helsingissä saada kuukaudessa kaksi pikatilausmatkaa, jolloin auto tulee saman tien – toki ruuhkasta ja paikasta riippuen. Tämä on täysin riittämätön määrä, etenkin jos työajat ovat epäsäännölliset tai on paljon luottamustehtäviä.
Veronika Honkasalo yhdessä monien muiden kanssa on tehnyt valtuustoaloitteen pikamatkojen lisäämisestä. Tämä ei ilmeisesti ole nykysopimuksen puitteissa mahdollista, mutta uusi sopimus ja autojen kilpailutus neuvotellaan uudestaan jo ensi keväänä.
Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esityksestäni seuraavan lisäyksen lautakunnan lausuntoon:
Pikatilausmatkat lisäävät kuljetuspalvelujärjestelmän joustavuutta. Vaikka niiden määrällä ei ole merkittävää yleistä vaikutusta kuntalaisten terveyteen ja hyvinvointiin, lisäävät ne selkeästi vaikeavammaisten elämänhallintaa. Erityisesti epäsäännöllistä työtä tekeville vaikeavammaisille pikatilausmatkojen lisäys kohentaa heidän elämänhallintaansa ja työssäkäynnin mahdollisuuksia. Sosiaali- ja terveyslautakunta edellyttää, että kun matkapalvelun hankinnan ehdoista seuraavan kerran sovitaan vuonna 2018, otetaan sopimuksissa huomioon erityisesti työssäkäyvien vaikeavammaisten pikatilausmatkojen lisäystarve.
Me vihreät toivomme saavamme tämän epäkohdan poistetuksi vielä ensi vuoden aikana.