• Hyppää pääsisältöön

Kati Juva

Olen 63-vuotias dosentti, muistilääkäri, kuntavaikuttaja ja rauhanaktiivi. Rakennan muistiystävällistä ja esteetöntä Helsinkiä. Vastustan vihapuhetta ja toimin Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n puheenjohtajana.

Soten markkinamalli vaarantaa koulutuksen ja tutkimuksen

27.3.2018 | Yleinen

Ilman ammattitaitoisia työntekijöitä ei ole toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Ilman korkeatasoista tutkimusta emme löydä uusia vaikuttavia hoitoja sairauksiin.

Suomi on tähän asti ollut sekä koulutuksen että lääketieteellisen tutkimuksen osalta maailman kärkimaita väestön kokoon suhteutettuna. Tämä on perustunut sekä erinomaiseen peruskoulutukseen että toimivaan yliopisto- ja muuhun jatkokoulutukseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon koulutus edellyttää paitsi teoreettista opetusta, myös tiivistä yhteistyötä kentän kanssa. Lääkäreitä ja hoitajia tai sosiaalityöntekijöitä, geronomeja ja sosionomeja ei voida kouluttaa vai erillisissä oppilaitoksissa vaan yhteistyössä toimivan sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa.

Nyt esitetty sote-uudistuksen malli laajoine yksityistämisineen uhkaa heikentää tätä yhteistyötä. Markkinaehtoisella sote-keskuksella tai asiakasseteleillä toimivalla sosiaalihuollon tai erikoissairaanhoidon yksiköllä ei välttämättä ole sen enempää osaamista kuin motivaatiota osallistua henkilökunnan koulutukseen – ainakaan muuhun kuin omaan tarpeeseensa. Harjoittelupaikkojen järjestäminen ja opiskelijoiden ohjaaminen tulee olemaan sekä vaikeaa että byrokraattista. Eikä selvää käsitystä maksajasta ole.

Erityisen suuri huoli koskee yliopistollisten keskussairaaloiden rahoittamista. Näitä on viidessä maakunnassa kahdeksastatoista. Sote-uudistuksen rahoitusmalli ei ota koulutusta ja tutkimusta huomioon. Kun rahoitus tulee valtiolta väestön ikärakenteen perusteella, seuraa tästä yliopistosairaalamaakunnille merkittävä rajoitusvaje. Uudellamaalla tämä koulutuksen huomiotta jättämisestä aiheutuva vaje tulee olemaan 70 miljoonaa.

Koska maakunnalla ei ole verotusoikeutta, joudutaan tämä paikkaamaan joko opetusta ja tutkimusta vähentämällä, palveluja heikentämällä tai asiakasmaksuja korottamalla. Kaikki nämä vaihtoehdot ovat mahdottomia hyväksyä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan korkeatasoisesta koulutuksesta on huolehdittava myös jatkossa ja lääketieteellisen tutkimuksen resurssit on turvattava. Se ei onnistu nykyisellä markkinavetoisella rahoitusmallilla.

Jaa eteenpäin:

  • Jaa Facebookissa(Avautuu uudessa ikkunassa)
  • Jaa Twitterissä(Avautuu uudessa ikkunassa)

Aiheeseen liittyy

Aihealueet: Yleinen

kati