Viine perjantaina Helsingin keskustan liikenne meni pahasti sekaisin, kun satakunta turvetuottajien rekka-autoa valtasi kaupungin. Raitiovaunut kulkivat poikkeusreiteillä eikä muukaan liikenne sujunut. Jostain syystä tämä ihmisten vapaan liikkumisen vaikeuttaminen ei ole kuitenkaan aiheuttanut samanlaista moraalista närkästystä kuin nuorten elokapinallisten lyhytaikainen istuminen ajotiellä, eikä kenenkään mieleen tullut, että rekkakuskeja pitäisi sumuttaa pippurisumutteella.
Mielenilmausten järjestäminen on tietysti sivistysvaltiossa perusoikeus, ja aina välillä niistä aiheutuu häiriötä muille. Nyt oli turvetuottajien vuoro, vaikka he ovatkin historian väärällä puolella.
Kansalaistottelemattomuus on mielenosoitusta monimutkaisempi tilanne. Ihmiset tekevät jotain selvästi lain vastaista, tai eivät vain noudata lakia ilmaistakseen mielipiteensä ja saavuttaakseen itselleen tärkeitä tavoitteita. Suomessa ensimmäisiä kansalaistottelemattomuudeksi luokiteltavia toimia olivat sortovuosien kutsuntalakot. Tuoreemmassa muistissa ovat Koijärven lintukosteikon suojeleminen estämällä kaivinkoneiden toiminta kauhaan kahliutumalla – siellä minäkin olin. Nykyään erityisesti Greenpeace ja Elokapina harjoittavat kansalaistottelemattomuutta kiinnittääkseen ihmisten huomion ympäristön tilaan.
Kansalaistottelemattomuuden suuri teoreetikko ja toimija oli Mahatma Gandhi, jonka tekstejä luimme Koijärvi-liikkeessäkin. Kansalaistottelemattomuuteen kuuluu joitakin periaatteita, jotka ovat mielestäni äärimmäisen tärkeitä, ja jotka erottavat sen monesta muusta kapinoinnista ja toiminnasta.
Ensinnäkin kansalaistottelemattomuuden tulee olla täysin väkivallatonta. Toisille ihmisille ei saa aiheuttaa vaaraa tai vammaa. Toiminnasta voi ja usein toki aiheutuukin erilaista haittaa (esimerkiksi juuri liikenteen sujumiselle) tai taloudellisia tappioita (ydinpolttoainetta kuljettava juna ei pääse ajoissa perille, patoallasta ei saada rakennettua), mutta ihmisiä ei saa vahingoittaa. Omaisuuden tuhoamista on myös syytä välttää – Koijärvelläkin olimme tarkkoja, ettemme kävelleet viljelijöiden pelloilla, eikä kaivinkoneiden rikkominen käynyt mielessäkään.
Monissa maissa leviää nyt koronakapina – liikehdintä koronarajoituksia vastaan. Monet suhtautuvat erityisesti maskin käyttöön velvoittamiseen kriittisesti. Rajoitusten vastaisten mielenosoitusten järjestäminen ei sinänsä ole edes laitonta, mutta mikäli turvavälejä ei noudateta, eikä maskeja käytetä, voidaan päätyä lain väärälle puolelle. En kuitenkaan nimittäisi tätä kansalaistottelemattomuudeksi, koska tällä toiminnalla vaarannetaan ihmisten terveyttä. Ei vain oman porukan, vaan monen muun, mikäli tauti leviää mielenosoittajien kautta laajemmin.
Toiseksi toiminnan on oltava läpinäkyvää, ja siitä tulee kantaa täysi vastuu. Salassa tehtävä laiton toiminta voi joskus olla oikeutettua, mutta sitä ei pidä kutsua kansalaistottelemattomuudeksi. En voi pitää esimerkiksi 1990-luvun kettutyttöjen yöllisiä tarhaiskuja ja turkiseläinten päästämistä luontoon varsinaisena kansalaistottelemattomuutena. Tästä seurasi merkittäviä ongelmia myös läheiselle ekosysteemille. Sen sijaan videoiden kuvaaminen tarhoilla salaa ja myöhemmin niiden julkistaminen omalla nimellä voidaan luokitella kansalaistottelemattomuudeksi.
Kun Koijärven patojen rakentamisesta nostettiin syytteet, ilmoittautuivat kaikki niihin osallistuneet viranomaisille. Sakot mätkäistiin sitten mekaanisesti patojen määrän mukaan. Koska olin ollut rakentamassa kaikkia neljää, tuli päiväsakkoja yhteensä 75: kolmesta järeämmästä 20/pato, viimeisestä vain 15 koska se oli heppoinen ja oljista tehty.
Voi tietysti myös ajatella, että kansalaistottelemattomuus yleisen hyvän puolesta(lintujärvi tai koko maapallo) on oikeutetumpaa kuin omien henkilökohtaisten etujen ajaminen. Toisaalta kautta historian on esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen kamppailu parempien työehtojen ja työolojen puolesta vaikuttanut myös tulevien sukupolvien hyvinvointiin.
Viime vuosina en ole enää itse harjoittanut kansalaistottelemattomuutta, mutta kunnioitan Elokapinan nuoria, jotka tekevät ilmastohätätilaa näkyväksi. Minulle on kertynyt jo muitakin vaikutuskanavia, mutta jos asuisin nyt Skotlannissa, saattaisin hyvinkin istua juuri nyt skotlantilaisten elokapinallisten kanssa tukkimassa Brittien ydinsukellusveneiden tukikohdan portit Faslanessa. Väkivallattomasti, omilla kasvoillani, seuraukset kantaen. Jotta maailma olisi parempi paikka ja jotta nuorilla olisi tulevaisuus.