Sen lisäksi, että taide ja osallistuminen ovat ihania ja virkistäviä asioita, ne ovat myös terveellisiä. Kulttuurin hyvinvointia ja toimintakykyä lisäävästä vaikutuksesta on paljon tieteellistä näyttöä. Muistisairaudet iskevät harvemmin ja myöhemmin niihin, jotka käyttävät kirjastoja tai opiskelevat muuten enemmän. Osallistuminen erilaisiin ryhmätoimintoihin ja sosiaalisiin tapahtumiin parantaa vanhojen ihmisten toimintakykyä. Järjestöihin kuuluvat elävät vanhemmiksi.
Maailmanlaajuisestikin kiinnostavin tutkimus asiasta on tehty Suomessa. Täällä elää yksi harvoja kielivähemmistöjä, jotka voivat paremmin kuin kantaväestö – nimittäin ruotsinkieliset. Tätä on tutkittu Pohjanmaalla, jossa on paljon sekä suomen- että ruotsinkielisiä kyliä ja alueita. Nämä ihmiset eivät eroa toisistaan geneettisesti, eivät tupakoinnin tai alkoholinkäytön suhteen eivätkä elintasonsa ja työllisyytensä suhteen. Kyse ei siis ole mistään svenska-talande-bättre-folkista. Kuitenkin Pohjanmaan ruotsinkieliset elävät 2-3 vuotta pitempään ja sairastuvat muistisairauksiin harvemmin kuin suomenkieliset. Mikä eroa sitten selittää?
Sosiaalinen pääoma, joka on se voimavara, jonka pitää yllä terveyttä ja toimintakykyä myös vanhana. Osallistuminen ja tiivis yhteisö. Sukujuhlat ja kuorolaulu – kaikki tämä tuo myös terveyttä.
Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät parin vuoden kuluttua maakuntiin, jää kunnille edelleen terveyden edistäminen. Tätä ei pidä nähdä vain liikunnan lisäämisenä ja terveellisen ruokavalion tukemisena, jotka nekin ovat toki tärkeitä. Tarvitaan myös kulttuuria ja osallistumismahdollisuuksia kaikille.
Helsinki tukee jo tällä hetkellä kulttuuritilaisuuksiin osallistumista kulttuurikaverit -ohjelmalla, jossa koulutetut vapaaehtoiset hankkivat liput ja tulevat seuraksi ja avuksi erilaisiin tapahtumiin. Lisäksi tarvitaan ilmaisia tilaisuuksia pitkin kaupunkia – myös lähiöihin. Jopa pitkäaikaishoidossa oleville tulee tarjota kulttuurielämyksiä – tätä on laitoshoidon läänintaiteilijana toiminut Ava Numminen toteuttanut fantastisella tavalla.
Pidetään Helsinki elävänä kulttuurikaupunkina, jossa on tilaa kaikille ja jossa kaikki voivat osallistua.