Helsingin tuore sote-lautakunta piti tänään ensimmäisen kokouksensa. Vähän oli alkukankeutta menettelytapojen ja sähköisten järjestelmien toimivuudessa, mutta porukka vaikutti sekä asioihin perehtyneeltä että keskustelevalta. Meillä Vihreillä on lautakunnassa kaksi paikkaa plus apulaispormestari Sanna Vesikansa, Kokoomuksella niinikään kolme edustajaa ja demareilla kaksi. Kaikki loput ovatkin ”yhden henkilön ryhmiä”. Mukana perinteisesti Vasemmistoliitto, RKP ja Perussuomalaiset (ei Sininen Vaihtoehto), mutta lautakunnassa istuu myös feministipuolueen edustaja ja liberaali piraattipuolueen edustajana. Vain meillä ja kokoomuslaisissa oli muita kuin uusia kasvoja.
Tänään listalla oli kaksi merkittävää asiaa. Ensinnäkin Kamppiin rakennettavan ison sosiaali- ja hyvinvointikeskuksen tarveselvityksestä päättäminen. Saamme siis Helsinkiin modernin keskuksen Suomen parhaalle paikalle Kampin metroaseman päälle. Keskukseen on tulossa monipuolisia palveluita lääkäreiden ja hoitajien vastaanotoista psykiatrisiin ja päihdepalveluihin sekä sosiaalihuollon palveluista fysioterapiaan ja muuhun kuntoutukseen. Itsehoitoon ja digitaalisiin palveluihin panostetaan. Laboratoriopalvelut ovat HUSLABissa kadun toisella puolella, ja HUS etsii keskustasta paikkaa myös kuvantamispalveluille.
Kampin sosiaali- ja hyvinvointikeskus toteutetaan samalla konseptilla kuin Kalasatamassa. Työntekijöillä ei ole ihkaomia työhuoneita, vaan vastaanottotilat ovat vuorotellen kaikkien käytössä ja lisäksi on monipuolisia ja muunneltavia yhteistiloja. Meille vakuutettiin, että myös hiljaisia työtiloja ja puhelinkoppeja tulee olemaan, kaikkien ei tarvitse työskennellä jatkuvasti avokonttorin hälinässä. Asema otetaan käyttään alkuvuodesta 2023.
Tässä yhteydessä tullaan tietysti luopumaan monista nykyisistä palvelupisteistä. Alkuperäisessä esityksessä luki, että muita tiloja vähennetään vähintään saman verran kun uutta rakennetaan, mutta saimme tämän maininnan poistetuksi. On vielä liian varhaista päättää, mitä palveluita muualle, esimerkiksi Lauttasaareen jää. Meidän tavoitteenamme on ainakin lähineuvoloiden (alle 1-vuotiaiden tarkastukset) ja jalkautuvien palveluiden varmistaminen riittävän lähellä ihmisiä. Mutta näistä päätetään siis myöhemmin.
Toinen iso asia lautakunnassa oli lausunnon antaminen uudesta vammaispalvelulaista. Tämä tuli käsittelyyn käsittämättömän tiukalla aikataululla, mikä vaikeutti asiaan perehtymistä, mutta onneksi järjestöt olivat valppaina. Monet vammaisjärjestöt kritisoivat erityisesti lausuntoluonnoksen kohtaa, jossa esitettiin henkilökohtaisen avun ns. työnantajamallin vähentämistä ja siirtymistä henkilökohtaisen budjetoinnin suuntaan. Nykyinen malli antaa kuitenkin vammaisille itselleen parhaat mahdollisuudet halutessaan itse säädellä avustajien rekrytoimista ja toimintaa eli elää itsenäistä omaehtoista elämää. Tällä hetkellä emme vielä edes tiedä, millainen malli henkilökohtaisesta budjetoinnista on tulossa. Siksi esitin tämän kohdan poistamista lausunnosta, mikä tulikin lautakunnan päätökseksi äänin 10 – 3 (kokoomus äänesti vastaan)