Vaikeasti vammaisen lapsen perheitä tuetaan monin tavoin. Yksi tapa on erityslapsenvahtitoiminta (ELVA), jossa perhe hankkii ja palkkaa itse ammattitaitoisen ja luotettavan lapsenvahdin, jonka kustannukset kunta sitten maksaa tietyn tuntimäärän puitteissa. Muita tukitoimia ovat mm. kuljetuspalvelut ja vapaapäivät, jolloin lapsi on laitoshoidossa.
Aiemmin Helsingissä on tätä palvelua saanut riippumatta siitä, mitä muita palveluita perheelle on myönnetty. Joulukuussa 2014 Sote-virasto antoi pysyväisohjeen, jonka mukaan ELVA-tukea annetaan vain, jos muiden tukien käyttö on vähäistä. Perusteluna on kaupungin vaikea taloudellinen tilanne. Samassa yhteydessä säästöjä on haettu mm. vammaisten kuljetuspalveluista, joissa yhä useamman vaikeavammaisen tulee käyttää kaupungin keskitettyä matkapalvelua oman, luotettavan kuljettajan sijasta.
Tammikuussa sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli asiaa ja ilmaisi tahtonaan, että ennen linjausten muuttamista tulee selvittää sen kustannusvaikutukset ja vaikutukset palveluihin. Lautakunnalle vakuutettiin, että palvelut eivät heikkene. Tuolloin lautakunnassa hyväksyttiin esitys, jonka mukaan ”lautakunta edellyttää, että yhteensovittaminen ei johda sellaisen palvelun heikentämiseen, joka tukee asiakkaan tai hänen omaisensa fyysistä tai psyykkistä hyvinvointia tai arjessa selviytymistä”. Sittemmin kaupunginhallitus on ottanut asian käsittelyynsä ja se on tulossa uudelleen lautakuntaan lähiaikoina.
Tämän vuoden aikana on edellä mainittuja heikennyksiä toteutettu viraston toimesta. Kun vuonna 2014 ELVA-hakemuksista hylättiin 1%, on tämän kevään hylkäysprosentti 22.
2.sote-jaostossa oli tänään esillä useita valituksia ELVA-tuen epäämisestä. Keskustelun jälkeen jaosto päätti kaikkien näiden valitusten kohdalla, että ”Sosiaali- ja terveyslautakunnan lähtökohta on palvelun uudistamisessa ollut se, että yhteensovittaminen ei johda palvelun heikentymiseen ja näin on nyt tapahtumassa. Erityislapsilla on tarpeita, joihin ei välttämättä lapsiperheiden kotipalvelun keinoin voida ainakaan välittömästi vastata. Näin ollen viranhaltijan päätös on kumottava ja erityislapsenvahtitoiminta myönnettävä.” Päätökset tehtiin yksimielisesti.
On mahdollista, että jatkossa osa erityislapsenvahtitoiminnan tarpeesta voidaan tyydyttää lapsiperheiden kotipalvelulla, mutta ennen kunnon selvitystä asiasta ei heikoimmassa asemassa olevien ihmisten palveluja saa heikentää.